News

Clockwork Architecture + Design

Light It Up

Santina Cessor - Monday, August 18, 2014

The key to taking a project from good to great is thoughtful lighting. 


It is no secret; lighting affects the overall success of every design. That is exactly why conscious lighting integration is at the forefront of every project we approach. Our diverse experience and integrated design approach yields innovative solutions and refreshing results that support our client’s business goal. We think creatively about each element of design, in particular quality illumination. 

Lucky for us and our customers, several members of our staff have an extensive background in architectural lighting, including Principal Neil Sommers.  With 20 years of lighting experience, Neil has remained active in IESNA and his work has won numerous awards including the prestigious international SEGD lighting award. The unrestricted creativity inspires guides and supports our team to pursue personalized lighting solutions in each project.  



The secret; we maximize the natural daylight with architectural elements and supplement with purposeful, energy efficient lighting.  Each space is analyzed in three dimensions and checked for color rendering index, lux results at the intended target workplane, and watts per square foot to verify energy efficiency.  This results in an environment that is both inviting and productive for its users.  

The given; good design leads to happy customers. Our customers are our largest asset, so striking the right solution is imperative. 

Pump Up the Volume 1NE

Santina Cessor - Monday, August 04, 2014
Located in Westport, Volume 1NE is a perfect fit for the surrounding fashionable boutiques and local eateries. The store owner, Justin Ji, came to the drawing board full of inspiration and an eye for quality design, details, and functionality.   

Volume 1NE is about more than retail. Justin and his team love what they do and are inspired by their products. The only way to succeed in this space was to join Volume 1NE in their passion for the finer things. Clockwork studied countless diagrams in clothing construction to reincarnate those characteristics into the Volume 1NE pilot store. Some materials are continuous throughout, like the sole of a shoe, yet bands of wall construction and thin metal railing profiles harken to the stitching and supports integrated into every clothing item. Floor penetrations connect both floors of the space similar to voids and opening in clothes. 

To capture the owner’s passion for quality craftsmanship, we spent our time in the details of custom, well designed solutions throughout the space. Simplistic in design, the space features a hand charred cedar walls, oversized and wood clad pivot door, metal racks that span between pilasters, and movable racks to allow sales floor adjustments. The cash wrap is steel cased and armourcoat plastered with a glass presentation case. The Volume 1NE branding wall was CNC routed, tiled, and lit with LED strips. Connectivity is maintained between levels by a custom open stairwell featuring tempered glass guard panels and locally fabricated raw steel rails.

We designed the space to be ever evolving. The store concept and displays were planned based on analytics and sales strategies for future growth from a shoe store, to an overall clothing store. In its local surroundings, it provides an eccentric and modern push that Westport visitor’s value and desire.